Miten näen maailman

All models are wrong, but some are useful.

  • George Box

Käytän ylläolevaa lainausta ohjenuoranani elämässä. Vaikka alunperin kyseessä oli tilastolliset mallit, minusta se pätee yleisesti kaikkeen. Ihmiset tekevät havaintoja maailmasta ja luovat niiden perusteella malleja maailman toiminnasta. On kuitenkin muistettava, että kyseessä on vain malli ja koska tahansa saattaa saada uutta tietoa, joka pakottaa miettimään mallin uusiksi. Pitää aina olla valmis kyseenalaistamaan näkemyksensä, koska se kuitenkin on aina loppujen lopuksi vain puutteellinen malli todellisuudesta.

Ensin ajattelin käsitellä esimerkkinä sukupuolen moninaisuutta, mutta tulin siihen tulokseen, että ehkä on parempi puhua vähemmän henkilökohtaisesta asiasta eli väriopista.

Koulussa on opetettu, että sininen, punainen ja keltainen ovat päävärit, joita ei voi sekoittaa muista väreistä ja joita sekoittamalla puolestaan saadaan kaikki muut värit. Oletko miettinyt mistä tämä johtuu?

Ihmisen värien näkeminen perustuu kolmenlaisiin tappisoluihin, jotka ovat herkkiä valon eri aallonpituuksille. Näin ihmisen silmä erottaa toisistaan vihreän, punaisen ja sinisen valon. Näitä yhdistelemällä voidaan siis muodostaa kaikki ihmisen näkemät värit. Väreistä puhuttaessa kuitenkin yleensä tarkoitetaan jollain pinnalla olevia pigmenttejä, jotka heijastavat valoa. Niitä sekoittaessa on merkitystä sillä, minkä väristä valoa pigmentti absorboi. Niinpä tässä tapauksessa värit ovat keltainen (absorboi sinistä), syaani (absorboi punaista) ja magenta (absorboi vihreää). Näiden lisäksi neliväripainatuksessa käytetään mustaa, jota lähteestä riippuen kutsutaan myös nimellä "key" ja tästä tulee nimitys CMYK.

Ylläolevastakin on jätetty paljon yksityiskohtia pois, mikä tekee siitäkin jossain määrin virheellisen. Lopputulema kuitenkin on, että väittely siitä kuka on oikeassa ja kuka väärässä ei ole kovinkaan mielenkiintoista, koska loppupeleissä kaikki ovat väärässä. Niinpä haluan luoda keskustelufoorumin, jossa muistetaan, että mielipiteet ovat vain mielipiteitä eikä niitä ruveta jakamaan oikeisiin ja vääriin.