Kommenttini keskusteluun työttömyysturvan kannustavuusvaikutuksista

Olen pohtinut keskustelemista Juhana Vartiaisen kanssa hänen näkemyksestään, että työttömyysturva ei ole tarpeeksi kannustavaa. Olen tullut siihen tulokseen, että se on Titanicin kansituolien järjestelyä, jolla ei ole oikeastaan mitään merkitystä. Niinpä en ole kiinnostunut keskustelun jatkamisesta.

Daniel Pinkin mielestä palkkaa kannattaa maksaa sen verran, ettei asiasta tarvitse enää puhua. Toisaalta periaatteessa aina on olemassa joku, joka suostuu tekemään homman halvemmalla. Jos työn teettäminen on kannattavaa 2000 eurolla, niin se on vielä kannattavampaa 1800 eurolla jne. Intialaisen tehdastyöläisen päiväpalkka oli Googlella löytyneen lähteen mukaan noin 350 rupiaa eli noin 5 euroa vuonna 2014. Se asettaa jonkinlaisen alarajan hintakilpailulle. Eri asia sitten on, kuinka hyvin Suomessa elää muutaman satasen kuukausipalkalla.

Suomen ongelma on vanhentuneet johtamistavat ja elinkeinoelämän vanhanaikaisuus "hyvä veli"-järjestelmineen. Ne eivät sosiaaliturvaa säätämällä ratkea. Noihin rakenteisiin kajoaminen vain uhkaa vallanpitäjien asemaa, joten on paljon mukavampi leikkiä hiekkalaatikkoleikkejä työttömien toimeentulolla.