Kataloniasta

Minulla on pari blogikirjoituksen alkua odottamassa, mutta asiat etenevät niin nopeasti, että ne saavat jäädä odottamaan.
Olen muutamassa tweetissä kommentoinut Katalonian itsenäistymistä. Ensimmäinen oli vastaus Jussi Pulliaiselle.

Lisäksi osallistuin Pauli Aalto-Setälän kyselyn käynnistämään keskusteluun.

Lisätweettien kirjoittamisen sijaan ajattelin kirjoittaa vähän pidemmästi, mistä mielestäni Katalonian itsenäistymisessä on kyse.
Lievimmillään Katalonian itsenäistymisestä seuraa se, että syntyy kansainväliseltä asemaltaan epämääräinen alue (samaan tapaan kuin Donetskin kansantasavalta), joka pelkällä olemassaolollaan muodostaa vakavan uhan EU:lle. Mikäs sen näppärämpi reitti Pohjois-Afrikasta Eurooppaan kuin laivalla Barcelonaan ja sieltä Ranskan tai Espanjan rajan yli?
Pahimmillaan Eurooppa on sodassa ennen joulua. Jos konflikti yltyy väkivaltaiseksi, Katalonia voi hyvinkin liittoutua Venäjän kanssa ilmatilansa turvaamiseksi. Espanja voi silloin joko pyytää apua Gibraltaria suojaamaan tulleelta Britannialta tai käyttää Naton 5. artiklaa ja meillä on sota Euroopassa. Aikataulu löytyi I Maailmansodasta. Reilu kuukausi Frans Ferdinandin murhan jälkeen Saksa julisti sodan Venäjälle.
Onneksi Espanja on pysynyt tiukkana ja laittanut vaunut hevosen eteen. Itsehallinnon purkaminen on vähän myöhäistä enää siinä vaiheessa, kun se on julistautunut itsenäiseksi. On poliittisesti ymmärrettävää, että Madrid jatkoi uhkailua sen sijaan, että olisi tarttunut neuvottelutarjoukseen, mutta vaikea nähdä miten se voisi johtaa muuhun tulokseen kuin Katalonian itsenäisyysjulistuksen vahvistamiseen.
Kriisin vakavuuden huomioonottaen EU:lta voisi odottaa isompaa roolia välittäjänä käyttäen tarvittaessa 7 artiklaa painostuskeinona. Valitettavasti keskustelu yhdentymiskehityksestä on tuonut selväksi, että jäsenmaat haluavat EU:n olevan tiukasti talousjärjestö poliittisen vallan keskittyessä jäsenmaihin. Tämä vain rajoittaa valtavasti EU:n mahdollisuuksia ratkaista Euroopan poliittisia kriisejä (sekä jäsenmaiden välisiä, että niiden sisäisiä) ja siten ylläpitää rauhaa.